Smakrikt, saftigt, nyttigt, lättbakat. Degen görs väldigt lös så den hälls rakt från degbunken ner i formen, superenkelt. Börja på kvällen så har du ett fantastiskt bröd under nästa dag. Såhär enkelt är det att göra ett osötat smakrikt bröd med hälften fullkorn.
På kvällen:
300g aktiv surdeg, råg eller vete
250g krossad råg
250g fullkornsrågmjöl
250g grahamsmjöl
7dl kallt vatten
Blanda ingredienserna i en degbunke, täck med tätt lock och låt stå i rumstemperatur i minst 12-18 timmar. Detta steg ger brödet en stor smak.
Nästa dag:
10g jäst
1½ msk salt
3dl kallt vatten
6-7dl vetemjöl special, gärna stenmalt.
Lös jästen i vattnet, blanda sedan alltihop i degbunken och knåda ca 10 minuter till en lös deg som nästan rinner och är alldeles för lös för att hantera, att knåda med maskin rekommenderas. Låt jäsa 2 timmar övertäckt i bunken.
Klä 2st 3-liters brödformar, alternativt 3st 2-liters brödformar, med bakplåtspapper genom att lägga ett ark över och trycka ned det. Häll i den lösa degen, lika mycket i vardera form, fyll dem inte mer än halvvägs. Täck formarna och låt jäsa 2-3 timmar, passa så de inte jäser över.
Grädda i 225°C till brödet är 96°C i mitten. Ca 45 minuter för 3L formar, eller ca 30 minuter för 2L.
Låt brödet svalna till det är ljummet innan du skivar upp det.
Bakplåtspapper garranterar att bröden lossnar, och sparar disk. |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar