fredag 10 februari 2012

Introduktion till surdeg

Länge var jag skeptisk till surdeg men med tiden har jag insett hur pass bra det är. Det är absolut inte svårt att ta hand om en surdeg, men det kräver lite engagemang, tycker man kan jämföra det med att ha blommor i fönstren. Egentligen tycker jag det är lite romantiskt med hur dom jästsporer som finns överallt kan användas till att baka bröd, men det har en stor praktisk betydelse också. Man får komma ihåg att det finns många andra produkter som bygger på bakteriekulturer, exempelvis fil, yoghurt och ost! Mycket av det jag vet om surdeg kommer från boken Bröd från Brunkebergs bageri, men det finns många bra böcker i ämnet, att baka med surdeg är ju något som har gjorts i tusentals år. 

Att starta en surdegskultur 
  • 100g Vatten
  • 200g Vetemjöl Special
  • 100g Finrivet Äpple

Häll ingredienserna en glasburk, gärna 0.75 liter med stor öppning, stor nog att mata i inför bakning och passar bra i kylen! Rör om ordentligt, ställ burken i rumstemperatur eller lite varmare, skåpet ovanför kylskåpet är ganska lämpligt. Låt stå där med lock på i 3-4 dagar, rör om en gång per dag för att skynda på utvecklingen.

När det pyser när du öppnar locket och när det är ordentligt med bubblor så har du en aktiv surdeg! Gratulerar! Börja med att mata den!

Att mata en surdeg
Baka: Rör ner 100g Ljummet Vatten och 100g Mjöl i burken, låt stå framme ett par timmar eller i kylen över natten, och du har nu en färdig surdeg att baka av men spara ca ½ deciliter i kylen till nästa gång.

Kom ihåg att mata din surdeg stegvis, ha som regel att inte mata den till mer än dubbel storlek i varje steg, annars är det risk att det inte jäser.

Inte baka: Häll bort allt utom ca ½dl av surdegen. "Fräscha upp" surdegen genom att röra ner 50g vatten och 50g mjöl, förvara i kylen.

Att vårda en surdeg
När du har matat din surdeg så håller den i kylen ca 5 dagar, den börjar lukta surt nästan som lösningsmedel efter ett tag för bakterierna äter upp näringen i mjölet och degen blir allt surare. Men även om det slutar bubbla finns det hopp, mata och ställ fram och se om det börjar bubbla igen inom ett dygn, annars är det ju enkelt att starta en ny. För kom ihåg, en surdeg är inte en kompis, den är ett verktyg.

1 kommentar:

  1. Roligt att vi har samma brödbok hemma. Upptäckte jag just. Då följer jag väl den då...

    SvaraRadera