onsdag 8 april 2015

Smakrik mexikansk salsa av riktiga ingredienser, på 10 minuter!

Det är dags att lyfta tacon från sin tråk-position i form av helfabrikatshyllan i rött och gult på mataffären. Men något som alltid har varit svårt för mig är att göra en god tacosås, många försök har lett till ett ganska smaklöst resultat, men nu har jag hittat rätt! Trots att jag gör den på färska ekologiska ingredienser är det inte dyrare än att köpa fabriksgjord, tänkte att det är värt att nämna. Tar inte mer än 10 minuter att göra och är riktigt riktigt god, och gjord på äkta vara!

Mexican salsa

  • 3 Tomater
  • 2 Vitlöksklyftor
  • 1 Röd chilifrukt
  • 1msk ljus Vinäger, eller limejuice
  • 1 liten Gul lök, finhackad
  • 20 blad Koriander, Persilja eller Mynta
  • ev. 1tsk Smoked paprika
Rosta tomater, oskalade vitlöksklyftor och chili i en torr stekpanna som tål värme (dvs inte non-stickpanna), på hög till medelhög värme i några minuter till det är svarta fläckar runtom. Vitlöken och chilin blir färdiga först. Detta ger en härlig smak till såsen senare. Nyp sen bort hatten på chilin och skalet på vitlöksklyftorna, kör dessa i matberedare på hög fart några sekunder. Sätt ner tomaterna, vinäger och eventuell smoked paprika (måste vara smoked) och mixa några sekunder till, du vill inte ha en slät sås. Mosa örterna lite innan du hackar dem för att få fram all smak. Koriander är nog mest genuint men både persilja och mynta blir gott, välj det som passar. Blanda sen ner örten och den hackade löken i såsen som kan serveras genast. Garnera gärna med några fina blad.

Utmärkt till tacos, som dip eller annat.

Halvriostat! Med två chilifrukter blir det snarare hett än medium.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar