lördag 18 april 2015

Vassaste äppelpajen

Det finns otaliga sätt att göra äppelpaj och många blir riktigt bra. Den här är inspirerad från ett recept från "Bagarnas bästa bröd och bakverk", där i form av små äppeltartetter med mördeg med ett recept av Mattias Ljungberg, årets konditor 2006. Det receptet är en favorit, men här kommer en lite enklare variant att göra i pajform med enklare pajdeg, och det blir väldigt gott och krämligt även detta.  Med milda smaker av äpple, grädde och kanel tillsammans med ett frasigt skal. Att använda kvalitetsingredienser är avgörande för ett bra resultat, det billigaste är sällan det bästa valet.

Vassaste äppelpajen

  • 2 goda Äpplen
  • 1dl Havregryn
  • ½dl Sirap
  • lite Kanel & Socker
Pajdeg
  • 3dl Vetemjöl
  • ½dl Socker
  • 100g Smör, smält
  • knappt 1dl kallt vatten
Gaussfyllning
  • 3dl Vispgrädde
  • 3st Ägg
  • 2msk Socker
  • 1msk Vetemjöl
  • Kanel
Starta ugnen på 200°C. Knåda ihop pajdegen så den tar ihop utan att vara för kladdig. Ta en 23cm springform, lägg bakplåtspapper över botten och kläm fast pappret och botten med ringen. Klipp bort överflödigt papper och smörj kanterna lite. Kläm ut pajdegen i formen till både en botten och en 3cm hög kant runt om. Nagga 10 gånger med en gaffel och förgrädda botten i 8 minuter. Blanda under tiden ihop gaussfyllningen till en slät smet. Skär äpplet i 2mm tunna halvmånar, utan kärnor.

Ta ut pajskalet ur ugnen, lägg i äpplet omlott i cirklar med skalet utåt, se till att det blir mellanrum mellan äppelbitarna så gaussfyllningen kommer mellan och bildar en krämig paj i många lager. Häll på gaussfyllningen. Blanda havregrynet och sirapen och strö det över pajen och toppa med kanel och socker. Grädda i ca 30 minuter till fyllningen har stelnat.

Pajen är som godast när den har kallnat och jättegod även dagen efter, förvara i kylskåp.
Servera som den är som fika eller efterrätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar