tisdag 6 mars 2012

Pasta al Forno

Pasta al Forno är en siciliansk rätt som egentligen bara betyder pasta i ugn, likt Lasagne men från en annan region. Jag tror att jag föredrar al Forno, men vet inte riktigt varför. Kanske för att man kan välja pasta mer fritt, kanske för att pastan är förkokt.. Eller för att det ser lite annorlunda ut.. eller för att allt är mer blandat, vem vet! Gott äre iaf! Blir tre grytor om man kokar allt på en gång, men det är rätt smidigt att koka köttfärsåsen i förväg istället, precis samma köttfärsås jag gör normalt, länkar därför till det receptet! Vin gör mycket för smaken i köttfärsåsen, matlagningsvin funkar om man som jag dricker väldigt lite vin. Bästa mozzarellan jag vet är Monte Castello som finns i orange påse på Willys för ~8kr. Det här är en festlig, hemtrevlig och ombonad maträtt som är utmärkt mat att bjuda på!

Pasta al Forno 4 portioner ca 60 minuter
  • 1 sats Köttfärsås med vin
  • 500g Penne Rigati Pasta
  • 125g Mozzarella
  • 4dl Bechamelsås
  • Parmesanost
  • Rejäl Ugnsfast Form
Bechamelsås
  • 25g Smör
  • 2msk Vetemjöl
  • 4dl Mjölk
  • lite Vitpeppar och malen Muskot
  • 1tsk Salt
Laga köttfärsåsen enligt receptet, koka pastan enligt förpackningen. Gör sedan bechamelsåsen genom att smälta smöret, rör ner mjölet till klumpar försvinner, häll på lite av mjölken och rör igen, häll sen på resten. Koka upp och puttra under omrörning på svag värme i 3 minuter så den tjocknar lite, tillsätt lite vitpeppar, muskot och salt och blanda och såsen är färdig.

Starta ugnen på 225°C. Riv mozzarellan i små bitar, blanda ihop köttfärsås och den kokta pastan, smörj din ugnsform. Häll på hälften av pastaröran, sprid ut mozzarellan ovanpå, häll på knappt hälften av bechamelsåsen, på med resten av pastan och bechamelsåsen lagom slarvigt, toppa med rikligt av riven parmesan men spara lite till servering. Gratinera mitt i ugnen 20 minuter, servera denna krämiga anrättning i rejäla portioner och toppa med parmesan!
Lycka till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar